هنر نزد ایرانیان است و بس!
اواتر ۱۱ را باید نتیجه خلاقیت و نبوغ نادر فقیهزاده، طراح اسبق کمپانی بامو دانست. وی که طراحی دو خودرو جذاب بامو سری ۷ G۱۱ و سری ۶ F۱۲ را در کارنامه خود دارد، با پیوستن به تیم طراحی اواتر، توانست طراحی این خودرو را متحول کند. طبق گفتههای نادر فقیهزاده، طراحی و تولید این کراسکوپه بهصورت کاملا مستقل برعهده این کمپانی بوده است. بر این اساس با نگاهی بهپروفیل اواتر ۱۱ شاهد پوزه نسبتا کشیده و پشت کوتاه با فرمت کوپهمانند هستیم که ستون C کشیده با سقف خمیده این حس را بهبیننده القا میکند.
همچنین استفاده از رینگهای ۲۲ اینچی و بهکار بردن احجام سیال و ارگانیک که حالت ماهیچهای به گلگیرهای عقب بخشیده، کاراکتر نافذ و باوقاری بهاین خودرو میبخشد. در نمای جلو با یک خودرو بسیار منحصربهفرد و نوین رو بهرو هستیم که مشابه هیچیک از محصولات چینی نیست. در این نما، چراغهای L شکل با LED های منقطع در بخش میانی پوزه مشاهده میشوند. یک نوار LED باریک در بخش بالایی وجود دارد و طراحی چراغهای اصلی در پایینترین بخش چراغ L شکل، چهره جسورانه و جذابی را برای اواتر ۱۱ به ارمغان آورده است. در نمای عقب نیز با یک خودرو بسیار خاص و زیبا طرف هستیم.
حجمپردازی در این بخش در کنار طراحی چراغ باریک سراسری و حجمی نسبتا خاص روی درِ صندوقعقب، نمای چشمنواز و زیبایی به این کراس کوپه میدهند. ناگفته نماند که طراحی دستگیرههای I شکل مخفی درون بدنه، شیشههای فریملس، ورودیهای فعال زیر سپر و اسپویلر فعال روی درِ صندوقعقب، آیرودینامیک اواتر ۱۱ را بهخوبی بهبود می دهند. در زمینه طراحی این کراسکوپه جذاب و زیبا باید گفت موفقیت جوانان خلاق ایرانی اینچنین در سطح بینالمللی میدرخشد.
اواتر ۱۱ انتخاب هوشمند تیم مدیریتی گروه بهمن است. آنها خودرویی را به کشور آوردند که طراح آن یک ایرانی است تا بار دیگر این مثال در اذهان زنده شود که: «هنر نزد ایرانیان و است و بس.» اواتر ۱۱ در چهار رنگ بهبازار کشورمان عرضه میشوند که این رنگها عبارتند از: Aqua (سبز متالیک)، Glossy white (سفید متالیک)، Glossy grey (خاکستری متالیک) و Glossy black (مشکی متالیک). همچنین رنگ تریم داخلی این خودرو نیز دو رنگ مشکی و قرمز (بورگاندی) است.
اواتر ۱۱؛ لوکس و پیشرفته
با نشستن پشت فرمان اواتر ۱۱ این حس بهخوبی به شما القا میشود که این خودرو متعلق بهآینده است. یک نمایشگر ۱۰.۲۵ اینچی افقی برای کلاستر (مقابل راننده) و یک نمایشگر ۱۵.۶ اینچی افقی لمسی برای سیستم اطلاعات-سرگرمی و مولتیمدیا و یک نمایشگر ۱۰.۲۵ اینچی دیگر برای سرنشین جلو، همگی سبب شده است کابین این خودرو بسیار مدرن بهنظر برسد. طراحی کلیت داشبورد مینیمال اما هوشندانه است و یک بخش استوانهایشکل در مرکز داشبورد تعبیه شده که نورپردازی LED داخلی از آن شروع به روشن شدن میکند و به این ترتیب نمای داخلی جلوه زیبایی پیدا میکند.
اینجاست که خلاقیت و تبحر طراحی نادر فقیهزاده در طراحی داخلی اواتر ۱۱ بهچشم میآید. از سوی دیگر طراحی سقف پانورامیک دوتکه برای راننده و یکپارچه برای سرنشینان عقب، بههمراه استفاده از چرم باکیفیت و دکوراتیو باکیفیت، جلوهای لوکس بهفضای داخلی این کراسکوپه میبخشد. طراحی صندلی راننده و سرنشین جلو بهصورت اسپرت و غربیلکفرمان نسل جدید دی-کات، چاشنی اسپرت و هیجان رانندگی با این خودرو را دوچندان میکند. همچنین بهلطف قرارگیری پک باتریها در کف خودرو و فاصله محوری ۲۹۷۵ میلیمتری، طول ۴۸۹۵ میلیمتری، عرض ۱۹۷۰ میلیمتری و قامت ۱۶۰۱ میلیمتری، فضای راحت و جاداری در اختیار سرنشینان قرار دارد. بهلطف چنین ابعادی، در ردیف دوم هم شاهد صندلیهای VIP و راحتی هستیم که فضای داخلی کاملا راحتی را بهسرنشینان هدیه میدهد. مکانیزم باز و بسته شدن درهای این کراسکوپه نیز مورد آزمایش قرار گرفت که وکیوم درها، عملکرد بینظیری داشتند و عملکرد برقی باز و بسته شدن درها نیز جالب توجه بود. ورود اواتر ۱۱ بهبازار ایران، نشان دهنده این موضوع است که گروهبهمن همواره در زمینه نوآوری در صنعتخودرو یکهتاز است.
مهندسی خاص در بخش فنی
اواتر ۱۱ بهعنوان یک خودرو تمام الکتریکی شناخته میشود؛ اما یک موتور بنزینی را در خود جا داده که تنها وظیفه آن تامین انرژی الکتریکی برای نیروی محرکه این کراسکوپه است. اواتر ۱۱ از ساختار EREV (خودرو الکتریکی دارای موتور احتراقداخلی که تنها وظیفه آن تامین انرژی الکتریکی است) برخوردار است.
تمام نسخههای اواتر۱۱ واردشده به کشورمان، نسخه فول هستند که یک موتور سنکرون مغناطیس دائم در محور جلو و یکی دیگر در محور عقب این خودرو تعبیه شده است. بر این اساس حداکثر قدرت موتور الکتریکی در محور جلو به ۲۶۱ اسببخار (۱۹۵ کیلووات) و حداکثر قدرت موتور الکتریکی در محور عقب به ۳۰۸ اسببخار (۲۳۰ کیلووات) و حداکثر گشتاور در محور جلو به ۲۸۰ نیوتونمتر و حداکثر گشتاور در محور عقب به ۳۷۰ نیوتونمتر میرسد. بر این اساس مجموع توان خروجی از اواتر ۱۱ به ۵۶۹ اسببخار و حداکثر گشتاور خروجی از آن به ۶۵۰ نیوتونمتر میرسد. باتری ۱۱۶ کیلووات-ساعتی لیتیوم-نیکل-منگنز-کبالت اکسید نیز وظیفه تامین انرژی الکتریکی این کراسکوپه را برعهده دارد.
جالب است بدانید که این خودرو با یک بار شارژ کامل میتواند مسافتی برابر با ۷۰۰ کیلومتر را مطابق استاندارد CLTC بپیماید. همچنین اگر باتری بهصورت کامل دشارژ شده باشد از صفر تا ۸۰ درصد آن توسط شارژرهای DC سریع در ۴۵ دقیقه شارژ میشود. شارژ ۳۰ تا ۸۰ درصد باتریها هم تنها به ۲۵ دقیقه زمان نیاز دارد. با در نظر گرفتن پک باتریها، وزن خالص اواتر ۱۱ به ۲۳۶۵ کیلوگرم میرسد؛ با توجه بهچنین وزنی ۴.۵ ثانیه زمان نیاز است که این خودرو از حالت سکون بهسرعت ۱۰۰ کیلومتر برساعت دست یابد.
ایمنی و رفاه سطح بالا
از مهمترین امکانات رفاهی و ایمنی اواتر ۱۱ واردشده بهکشور توسط بیاماسپیس، میتوان به سیستم ترمز چهارچرخدیسکی، سیستم ترمز ABS، BA، EBD، ESC، HDC، HAC، ۸ ایربگ، تنظیم ارتفاع چراغهای جلو بهصورت برقی، سیستم ضد واژگونی، صدای هشدار برای عابرپیاده در حرکت با سرعت کم، سیستم تشخیص مانع، اسپویلر فعال روی درِ صندوقعقب، سیستم هوشمند هشدار نقاط کور، حفظ حرکت بین خطوط، سیستم هشدار تصادف از عقب، رادار هشدار دهنده حرکت بین خطوط، کروزکنترل تطبیقی، هشدار برخورد از جلو، ترمز اضطراری خودکار، سیستم ترمز پارک خودکار با استفاده از ریموت، دستیار حرکت هنگام ترافیک، سیستم فوق هوشمند پایش خستگی راننده، دستگیرههای برقی در خودرو، صندلی برقی قابل تنظیم در ۱۲ جهت بههمراه گرمکن، سردکن و دارای حافظه، صندلی برقی سرنشین جلو با قابلیت تنظیم در ۸ جهت همراه با گرمکن و سردکن، ماساژور برای صندلیهای ردیف جلو، تنظیم گودی کمر صندلیهای ردیف جلو در ۴ جهت، نورپرداخلی داخلی، دوربین ۳۶۰ درجه با وضوح بالا، شیشههای بدون فریم، دوربین ثبت وقایع، دستیار صوتی هوشمند، سیستم تشخیص چهره، ۱۴ عدد بلندگو، سیستم تهویهمطبوع دو منطقهای با کانالهای مجزا برای سرنشینان عقب و... اشاره کرد.
جایگاه اواتر ۱۱ در ایران
اواتر۱۱در حال حاضر های-تکترین کراسکوپه تمامبرقی بازار ایران است و از این رو، در جایگاه یک خودرو فوق لوکس قرار میگیرد. در حال حاضر اطلاعاتی درباره قیمت این خودرو دردسترس نیست؛ اما بهزودی اطلاعات لازم از سوی سرکت بیام اسپیس اعلام خواهد شد.